‘Onthard water heeft de toekomst’

Martin Blokvoort met de waterontharder

Zacht water. Wie nog onbekend is met die term, zal zich in eerste instantie even achter de oren krabben. Maar volgens Martin Blokvoort van Disselhorst Totaal Installateur uit Heeten heeft het de toekomst. “Als je het eenmaal hebt, wil je niet meer anders.”

Kalk via een vernuftig systeem uit het water halen, dat is ‘ontharden’. Een installatie in de kelder, garage, bijkeuken of zelfs kruipruimte, aangesloten op de hoofdleiding, kan het hele huis voorzien van zacht water.

In Amerika is de techniek algemeen bekend en wordt deze volop toegepast. In Nederland lopen we wat dat betreft nog wat achter, maar niet voor lang als het aan Blokvoort ligt. “Voorheen werd dit echt als een luxeproduct gezien, maar op termijn bespaar je er juist geld mee.”

Twee kranen

In de showroom aan de Dorpsstraat 30 in Heeten kunnen ze het demonstreren met twee kranen. Uit eentje stroomt ‘gewoon’ water, uit de ander onthard water. Omdat de kalk die aanwezig is in het gewone water een neutraliserende werking heeft op het zeep, is er bij zacht water aanzienlijk minder zeep nodig voor hetzelfde resultaat. “Het is één van de vele voordelen”, vertelt Martin enthousiast. “Je kunt het zeepverbruik flink verminderen. Niet alleen met het handen wassen, maar ook bij het douchen of in de vaatwasser en wasmachine.”

Levensduur

Wat kalk ook doet, is apparatuur aantasten. Vooral systemen die werken met verwarmd water, zoals een combiketel, wasmachine of koffiezetapparaat. “Dat verkort niet alleen de levensduur van zo’n apparaat, maar vergroot ook nog eens het energieverbruik.”

Ook de kalkaanslag op tegels en kranen en strepen bij het wassen van ramen behoren tot het verleden met onthard water. En mensen met een gevoelige huid of aandoeningen als eczeem kunnen ernstige hinder ondervinden van kalkrijk water.

Ambassadeurs

“Het klinkt als een verkooppraatje, maar als je het eenmaal gebruikt wil je niet anders”, vertelt Martin, die zelf ook een ontharder in zijn woning heeft, vol overtuiging. “Dat is echt zo. Onze klanten zijn de grootste ambassadeurs.” Dat zijn veelal particulieren, maar ook in kapperszaken en tandartsenpraktijken heeft Disselhorst het onthardingssysteem mogen installeren.

“Tijdens de momenten dat mensen gaan nieuwbouwen, verbouwen of een nieuwe badkamer door ons laten installeren komt meestal het moment dat ze kiezen voor een waterontharder. Maar ook in bestaande situaties is het meestal vrij eenvoudig toe te passen.”

Disselhorst werkt met het merk AquaStar, een A-merk waardoor niet alleen kwaliteit verzekerd is, maar ook de kosten uiteindelijk gunstiger zijn ten opzichte van andere systemen. “De ontharder gaat 25 jaar mee en kan in die periode voor flinke besparingen zorgen. Daarnaast is de AquaStar zeer zuinig in zoutverbruik. Het zout is nodig voor de spoeling van de harskern. Goed voor de portemonnee én het milieu dus.”

Toekomst

Door de vele voordelen van onthard water voorziet Blokvoort dat de techniek in de toekomst in een groot aantal huishoudens aanwezig is. “Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en meer informatie over onthard water? Wij nodigen mensen dan ook vooral uit om een kijkje te komen nemen in onze showroom. Daar kun je de sensatie van zacht water voelen!”

Dit artikel verscheen eerder in de Raalte Koerier.